Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen

Tekstiili- ja käsitetaiteilija

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on Taiteen edistämiskeskuksen tuella 2019-2021 työskentelevä vammaispoliittinen tekstiili- ja käsitetaiteilija, joka käsittelee teoksissaan vammaisuutta pikanttina osana luonnon monimuotoisuutta.

Aatesuuntavaisto - empatiaobjekteja ja videoteoksia 4.9. - 17.10.2020

Galleria Toivo, Klaukkalan kirjasto

Esteetön sisäänkäynti Gunnarintien puolelta. 
Näyttely on osa Taidekieppi tapahtumaa

Puettavat tai mukana kuljetettavat teokset ovat asusteenomaisia apuvälineitä empatian herättelyyn. Ne kutsuvat ottamaan kontaktia, leikkimään, muuttamaan käyttäytymistä ja kenties jopa oppimaan pois yhteisölle haitallisista toimintatavoista. Empatiaobjektit ovat saaneet kipinän itsekeskeisyyttä ylläpitävästä tai lisäävästä epäkohdasta ympäristössä, politiikassa, asenteissa tai ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Ne käyvät ympäristön kanssa dialogia huomaavaisuudesta, tiedostamattomista tarpeista ja riippuvuussuhteistamme toisiin ihmisiin.

 

”Voitko katsoa hetken äitiäni” on tekstiilitekniikoin toteutettu vanhus. Jenni-Juulia työntää sitä pienessä sairaalasängyssä kadulla ja pysäyttää ohikulkijoita kauppojen, kahviloiden ja terassien edessä. Hän pyytää ihmisiä vahtimaan äitiään sen aikaa, että piipahtaa ostoksilla, hakemassa kahvin tai vessassa. Performanssin satunnaiset osallistujat jäävät hetkeksi vanhuksen luo. Palattuaan Jenni-Juulia juttelee halukkaiden kanssa kokemuksesta, omaishoitajien tilanteesta, ikääntymisestä, hoivakriisistä tai mistä vain.

 

”Köyhyystakin” selässä on näyttöruutu, jossa pyörii videoteos siitä, miltä köyhyys tuntuu. Asuun kuuluva päähine muuttaa käyttäjän ajatukset näkyviksi. 2000-luvulla länsimainen köyhyys ei välttämättä näy ulospäin eikä sitä voi päätellä vaatetuksesta tai puhelimen mallista. Teoksen inspiraationa on käytetty Helsingin Sanomien köyhyystutkimusta tammikuussa 2019 sekä sitä seurannutta verkkokeskustelua.

 

Teosten poliittisuus liittyy huoleen, että fyysisesti ja taloudellisesti etuoikeutetut ihmiset eivät enää pidä tarpeellisena opetella yhteisöllisyyteen ja vastavuoroisuuteen perustuvia selviytymiskeinoja. Siksi empatiaobjektit sisältävät vihjeitä tilanteista, joissa toinen ihminen tarvitsee juuri sinua. Ne ottavat kantaa luottamukseen perustuvan yhteiskunnan puolesta.

 

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on Klaukkalassa asuva tekstiili- ja käsitetaiteilija, puhuja ja vammaisaktivisti. Hän käsittelee installaatio- ja videoteoksissaan kiltteyssyrjintää, rakenteellista väkivaltaa, ihmisoikeuksia ja muotoilua, jolla ylläpidetään vammaisuuden matalaa statusta. 2019 Jenni-Juulia sai monitaiteen valtionpalkinnon  ja 2016 Nurmijärven kulttuuripalkinto Konstiniekan. 2018 hänen lyhyelokuvansa ”Reflector of Living Will” vammaisia puolustavasta hoivarobotista palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta Pisa Robotic Film festivaaleilla. 2016-2017 lyhytelokuva ”Illusionist’s Visions” viittomakielentulkin ammatista haaveilevasta näkövammaisesta esitettiin festivaaleilla mm. USA:ssa, Ranskassa, Brasiliassa, Kanadassa ja Puolassa. 2019-2021 Jenni-Juulia toteuttaa empatia -objekteja Taiteen edistämiskeskuksen kolmivuotisella apurahalla.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on Taiteen edistämiskeskuksen tuella 2019-2021 työskentelevä vammaispoliittinen tekstiili- ja käsitetaiteilija, joka käsittelee teoksissaan vammaisuutta pikanttina osana luonnon monimuotoisuutta.

Hänen installaationsa, performanssinsa ja videonsa kertovat vammais­ten ihmisten, erityisesti naisten osallisuudesta. 2016-2017 Jenni-Juulian lyhytelokuvia on esitetty Californiassa, Missourissa sekä Cannesin vammaiselokuvien festivaaleilla.

Hänen performatiivisia puheenvuorojaan on kuultu mm. Nordisk Gender, Body, Health verkostossa (2016-2017), Creative Mornings Helsingissä (2015) sekä Nordisk Forumissa (2014). Hän on vetänyt yhteiskunnallisen taiteen työpajoja Bosnia-Herzegovinassa, Virossa ja Kiinassa.

Jenni-Juulia toimii Invalidiliiton valtakunnallisen naistyöryhmän puheenjohtajana ja kirjoittaa harrastuksenaan Vammaisen vartalon kuvat -blogia.

2009 hän sai Vimma-palkinnon vammaiskulttuurin edistämisestä ja 2016 Nurmi­järven kunnan kulttuuripalkinto Konstiniekan ihmisoikeuksiin keskittyvästä taiteesta.

JENNI-JUULIA WALLINHEIMO-HEIMONEN

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen näyttely on esillä Taidekiepin aikaan Klaukkalan kirjastogalleria Toivossa kirjaston aukioloaikoina.

sijainti

Galleria Toivo, Kuonomäentie 2, 01800 Nurmijärvi

JENNI-JUULIA WALLINHEIMO-HEIMONEN